Tıp FakültesiAdli Tıp Anabilim Dalı

Adli Tıp Anabilim Dalı

Tarihçe

Adli Tıp Anabilim Dalımız 1990 yılında kurulmuştur. Anabilim Dalı Başkanlık görevine ilk olarak Dr. M. Oğuz Polat atanmıştır. Bu görev Dr. Mehmet Akif İnanıcı ve Dr. Mustafa Ercüment Aksoy tarafından da yürütülmüştür. Kadromuza Dr. Nesime Yaycı ve Dr. Nurşen Turan Yurtsever katılmıştır. Kuruluşundan bu yana Anabilim Dalımızda çalışmakta olan öğretim üyeleri tarafından, Üniversitemiz Tıp, Hukuk ve Diş Hekimliği Fakülteleri ile Sağlık Hizmetleri ve Adalet Meslek Yüksek  Okullarına adli tıp dersleri verilmiş/mektedir. Kuruluşundan 2009 yılına kadar Haydarpaşa ve Koşuyolunda yer alan kampüslerde hizmet veren Anabilim Dalımız, 2010 yılından itibaren Pendik’te yer alan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne taşınmış olup, eğitim ve hizmet vermeye bu Hastanede devam edilmektedir.

Adli Tıp Uzmanları Derneği tarafından, Aralık 2002'de "adli tıp"  alanında tıpta uzmanlık eğitimi hakkında "Olağanüstü Toplantı" yapılmıştır. Bu toplantıda  kabul edilerek, alana önerilen ve on üç basamaktan oluşan görev tanımı doğrultusunda, Anabilim Dalımızda da Tıpta Uzmanlık Eğitimi yürütülmektedir. Kuruluşundan bu yana Anabilim Dalımızda dört tıpta uzmanlık öğrencisi adli tıp uzmanı olmaya hak kazanmıştır.

Ayrıca Sağlık Bilimleri Enstitüsü içinde yer alan, Anabilim Dalımız ve farklı alanlardaki (Patoloji, Psikiyatri, Hukuk vb) öğretim üyeleri tarafından verilmekte olan "Adli Tıp Doktora Programı" uzman hekimler tarafından tercih edilmektedir. İki Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, iki Tıbbi Patoloji ve bir Anestezi ve Reaminasyon Uzmanı doktora programını tamamlamıştır.

Anabilim Dalımızda Çocuk İhmal ve İstismarı ve Tıbbi Uygulama Hataları konuları başta olmak üzere adli tıp/bilimler alanındaki bilimsel çalışmalar ve projeler yürütülmüş/mektedir. 1995 yılında "Adi Travmatolojide Trafik Kazaları" konusunda Adli Tıp Uzmanları Derneği ile birlikte Adli Bilimler Sempozyumu, 2003 yılında Balkan Adli Bilimler Akademisi ile Akademinin Yıllık Bilimsel Toplantısı Üniversitemizde yapılmıştır.

Üniversite Hastanemize başvuran ve travmaya uğramış/uğradığı iddia edilen (dar/cebir, cinsel saldırı, çocuğa yönelik ihmal ve istismar vb) hastalara Anabilim Dalımız tarafından hizmet verilmektedir. Özellikle, bölgemiz Cumhuriyet Savcılıkları ile Mahkemeler tarafından Fakültemize yönlendirilen, adli tıp/bilimler alanındaki bilirkişi hizmeti Anabilim Dalımız tarafından ilgili bölümler ile birlikte verilmektedir.

Bu sayfa Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından en son 23.02.2015 16:20:29 tarihinde güncellenmiştir.