Genel Bilgiler

TARİHÇE

Adli Tıp Anabilim Dalımız 1990 yılında kurulmuştur. Anabilim Dalı Başkanlık görevine ilk olarak Dr. M. Oğuz Polat atanmıştır. Bu görev Dr. Mehmet Akif İnanıcı ve Dr. Mustafa Ercüment Aksoy tarafından da yürütülmüştür. Kadromuza Dr. Nesime Okboy Yaycı ve Dr. Nurşen Turan Yurtsever katılmıştır.

Adli Tıp Uzmanları Derneği tarafından, Aralık 2002'de "adli tıp"  alanında tıpta uzmanlık eğitimi hakkında "Olağanüstü Toplantı" yapılmıştır. Bu toplantıda  kabul edilerek, alana önerilen ve on üç basamaktan oluşan görev tanımı doğrultusunda, Anabilim Dalımızda da Tıpta Uzmanlık Eğitimi yürütülmektedir. Kuruluşundan bu yana Anabilim Dalımızda sekiz tıpta uzmanlık öğrencisi adli tıp uzmanı olmaya hak kazanmıştır.

Ayrıca Sağlık Bilimleri Enstitüsü içinde yer alan, Anabilim Dalımız ve farklı alanlardaki (Patoloji, Psikiyatri, Hukuk vb) öğretim üyeleri tarafından verilmekte olan "Adli Tıp Doktora Programı" uzman hekimler tarafından tercih edilmektedir. İki Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, dört Tıbbi Patoloji ve birer Anestezi ve Reaminasyon Uzmanı / Anatomi uzmanı doktora programını tamamlamıştır.

Kuruluşundan bu yana Anabilim Dalımızda çalışmakta olan öğretim üyeleri tarafından, Üniversitemiz Tıp, Hukuk ve Diş Hekimliği Fakülteleri ile Sağlık Hizmetleri ve Adalet Meslek Yüksek  Okullarına adli tıp dersleri verilmiş/mektedir. Kuruluşundan 2009 yılına kadar Haydarpaşa ve Altunizadede yer alan kampüslerde hizmet veren Anabilim Dalımız, 2010 yılından itibaren Pendik’te yer alan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne taşınmış olup, eğitim ve hizmet vermeye bu Hastanede devam edilmektedir.

Anabilim Dalımızda Çocuk İhmal ve İstismarı, Tıbbi Uygulama Hatası ve Maluliyet konuları başta olmak üzere adli tıp/bilimler alanındaki bilimsel çalışmalar ve projeler yürütülmüş/mektedir. 1995 yılında "Adi Travmatolojide Trafik Kazaları" konusunda Adli Tıp Uzmanları Derneği ile birlikte Adli Bilimler Sempozyumu, 2003 yılında Balkan Adli Bilimler Akademisi ile Akademinin Yıllık Bilimsel Toplantısı Üniversitemizde yapılmıştır.

 

AMAÇ ve HEDEFLER

Hukuk ile Tıbbın kesişim kümesinde yer alan Adli Tıp, tıp bilimleri içerisinde hukukun tıp ile ilgili konularını yürüten ve araştıran bilim dalıdır.

Anabilim Dalımız kendisine verilen/üstlendiği görevi bilimsel ölçüt ve göstergeler ışığında, tarafsız şekilde yürütürken, bu alanda örnek bölümler arasında yer almayı hedeflenmektedir.

Adli Tıp Anabilim Dalımız mahkemeler, savcılık ve buna bağlı hizmet veren birimler tarafından adli tıpla ilgili konularda istenen tıbbi değerlendirme, rapor düzenleme ve tıbbi bilirkişilik hizmetlerini yerine getirmektedir.

Üniversite Hastanemize başvuran adli olgu tipindeki  hastalar ile ilgili bildirim ve ilk raporları hastanın takip ve tedavisini üstlenen anabilim dalı tarafından verilmektedir. İlgili savcılık veya mahkeme yazısı ile istenen hastalar ile ilgili kati raporlar Adli Tıp Anabilim Dalımızdan verilmektedir. Hastanemizdeki tüm anabilim dallarında gerek adli tıbbi olgularda ve gerekse Adli Tıp danışmanlığına gereksinim duydukları her durumda Adli Tıp konsültasyonu isteyebilmektedirler.

Hastanemize başvuran ve travmaya uğramış/uğradığı iddia edilen (dar/cebir, cinsel saldırı, çocuğa yönelik ihmal ve istismar vb) hastalara Anabilim Dalımız tarafından hizmet verilmektedir.


Bu sayfa Forensic Medicine tarafından en son 03.07.2020 17:46:11 tarihinde güncellenmiştir.

Adli Tıp Anabilim Dalı

HIZLI ERİŞİM